[...] to skrupulatnie oblicz kalorie, których dostarczasz, nie koloryzuj ilości godzin spędzanych na sali treningowej czy w terenie i wykonaj, choć podstawowe badania hormonalne (glukoza na czczo, insulina na czczo, estrogeny: estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, wolne hormony tarczycy, TSH; u mężczyzn dodatkowo testosteron). Referencje, [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] błędów, jakie popełniasz w kuchni. Pomińmy milczeniem fakt, że oba rodzaje treningu opisane w artykule głównie zużywają energię beztlenowo (ATP, fosfokreatyna, ADP, glukoza), a mają znikomy wpływ na pozbywanie się tkanki tłuszczowej (przynajmniej w trakcie sesji, mogą mieć znaczenie w kontekście dobowego wydatku energetycznego). Co [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
Często otrzymuję pytania o ten lub inny rodzaj treningu siłowego, plany dietetyczne czy farmakologiczne. Moje podejście jest proste, jeśli się na tym nie znasz, nie korzystaj z wątpliwych źródeł informacji (np. z filmów z Tik-Tok czy Instagrama). Najlepsze rodzaje diet, protokołów suplementacji, wspomagania farmakologicznego już dawno zostały [...]
[...] białek i węglowodanów ilość i jakość snu podstawowe hormony i markery (estradiol, testosteron wolny i całkowity, kortyzol, LH, FSH, insulinę;), ocenić glikemię (glukoza na czczo), ocenić funkcje tarczycy (chociaż TSH, fT3) stan zapalny (np. C-RP) funkcjonowanie serca i układu krążenia Pomóc może reset planu treningowego. Wdrożenie [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
Jeśli ktoś chciałby studiować filozofię, to powyższy temat jest doskonałą bazą do tworzenia kilkudziesięciostronicowych opracowań, rozważań naukowych. Niestety, nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Kolejne badania przynoszą sprzeczne rezultaty, a wiele zależy od wagi, wieku, profil hormonalnego, beztłuszczowej masy ciała, faktu czy proteiny [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
[...] i obszerność. Czy mięśnie mogą się zamieniać w tłuszcz? Tkanka mięśniowa może się rozpaść i aminokwasy stanowią materiał energetyczny dla ustroju, podobnie jak glukoza, mleczany (powstające w trakcie wysiłku fizycznego), wolne kwasy tłuszczowe (uwalniane z tkanki tłuszczowej). Jednak ze względu na ograniczenia procesów [...]
Od lat American Heart Association (AHA) zaleca regularne ćwiczenia aerobowe. Nie bez powodu aktywność fizyczna, która zwiększa tętno przez dłuższy czas, uruchamia adaptacje, które sprawiają, że serce staje się bardziej wydajną pompą. Dodatkowo ćwiczenia aerobowe rozluźniają wewnętrzne ściany tętnic i sprawiają, że tętnice są bardziej elastyczne. [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
[...] zwiększając ilość insuliny w okresie poposiłkowym. W innym badaniu w ciągu 8 tygodni stosowania okna żywieniowego 4 h: masa ciała wynosiła 101 (kg), zmniejszyła się o 3,2% glukoza na czczo wynosiła 88 mg/dL, poziom glukozy na czczo obniżony o 5,0 mg/dL insulina na czczo wynosiła 12 uIU/ml, odnotowano spadek o 2,3 uIU/ml insulinooporność spadła [...]
[...] są transportowane, a glicerol jest zużywany do ponownej estryfikacji lub do glukoneogenezy (w postaci fosforanu dihydroacetonu w wątrobie). W procesie glukoneogenezy glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]
[...] mocy czy siły, to należy zdecydowanie ograniczyć podaż energii w ciągu dnia, w czasie i po treningu, dlatego lepszym wyborem byłyby same aminokwasy, a nie węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza i ich mieszanki). Literatura: Gregory R. Cox i in. Daily training with high carbohydrate availability increases exogenous carbohydrate oxidation [...]